IHC Transformation Center

Project Details

 

The IHC Transformation Center is a very unique building located on the IHC Murray Flagship Hospital site. 

 

The unique application of an intermittent rainscreen terracotta, applied in a “random” pattern gives the building a special character which is intended to emulate the desert and sky. The terracotta panels alternating with glass/shadow boxes create movement in the building’s skin. Behind the terracotta, layered mineral wool was used to achieve total isolation of the curtain wall mullions from the exterior elements. 

At the main building approach, a serpentine curtain wall with large exterior vertical fin elements demonstrate a layering effect by offsetting the curves and cantilevers at the varying points on the building. The varied elements exhibit stunning reflections of the surrounding mountains and sky. 

A solid glass box at the entry allows visitors to view the entire atrium upon entry.

 

Energy efficient strategies were employed during the design-assist phase. Solar modeling software was utilized to determine optimal sunshade fin locations, high performance glazing and lighting control.

A mix of high performance / neutral glazing options were incorporated to achieve energy modeling goals. Vertical sunshades, which extend past the roof line, aid in climate control of the building and also add a unique design flair. Additionally, the orientation of the building floods spaces with controlled daylight and encourages occupants to collaborate.

Steel Encounters worked with the structural engineering team to mitigate live load issues, as well as incorporate a glazing system that met the Owners budget and energy modeling requirements.

Location

Murray, Utah

Our Scope

Curtain wall

Metal Panel

Storefront

Terracotta

Design and Construction Team

NBBJ Architects | Jacobsen Construction

Project Awards

2018 Top Commercial Office Project

UC&D Magazine

 

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon